Warszawska Fabryka Mebli Stylowych Z.Szczerbiński / Zakład Stolarski L. Kamlera / Zakłady Mechaniczne „Sigma” / „Zalmed”

ul. Dzielna 72, Śródmieście
    od. 1910 r.
    obiekt nieużytkowany

W skład zespołu wchodzą: 4 kondygnacyjny budynek administracyjno-produkcyjny (w kształcie litery „C”) od strony ul. Dzielnej, 1 kondygnacyjny budynek – zabudowa na podwórzu, 1 kondygnacyjna hala od strony ul. Pawiej. Cechy zabytkowe wykazuje tylko główny budynek od str. ul. Dzielnej.

Budynek administracyjno-produkcyjny: Budynek składający się z dwóch skrzydeł, na planie litery „C”. O konstrukcji żelbetowo-murowanej (część środkowa) i stalowo-żelbetowej (skrzydło środkowe). Ściany zewnętrzne z cegły ceramicznej, otynkowane. Stropy żelbetowe, częściowo staloceramiczne. Skrzydła budynku oraz oficyna 4 kondygnacyjne. Budynek z dachem dwuspadowym płaskim (skrzydło frontowe) i stromym (skrzydło środkowe) krytym papą, oraz stropodachem (oficyna).

Fasada skrzydła frontowego – sześcioosiowa, podzielona całej wysokości lizenami i przepruta dużymi, trójdzielnymi oknami. Pierwotnie okna zamknięte odcinkowymi nadprożami, obecnie prostymi. Na lizenach 2 i 3 wystające elementy żelaznych ankrów. Tynkowana, bez zachowanej dawnej dekoracji ceglanej. Elewacja tylna rozwiązana analogicznie.

Elewacja skrzydła środkowego – siedmioosiowa, z dużymi wieloszprosowymi oknami, zamkniętymi prosto. Tynkowana, bez śladów dawnej dekoracji ceglanej.