WYSZUKAJ
Dzielnica:
Nazwa obiektu:

Adres:

Słowo kluczowe:




WSZYSTKIE OBIEKTY
UŻYTKOWNIK
Login:  
Hasło:  


Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Browar Hermana Junga - relikty

  • Adres obiektu:
    ul. Waliców 9 i 11, Wola
  • Data powstania:
    1854 r., koniec XIX w.
  • Użytkownik:
    Restauracja Landa. Biurowiec Aurum, Klub 70

OPIS OBIEKTU

Z dawnego zespołu zachowały się budynek na rogu ul. Pereca i Waliców (d. budynek administracyjny), mur od ul. Waliców (wkomponowany w biurowiec Aurum), piwnice.

d. Budynek administracyjny: murowany z cegły ceramicznej, licowany cegłą. Na planie prostokąta, dwukondygnacyjny na wysokim podpiwniczeniu. Nakryty dachem dwuspadowym, pokrytym blachą. Wnętrza współczesne, z nowym układem. Zachowane stropy staloceramiczne, wymieniona (na stalową) więźba dachowa. W piwnicach sklepienia kolebkowe.
- Elewacja od ul. Pereca, szczytowa, pięcioosiowa, z wydzieloną lizenami trójosiowym polem środkowym. Narożniki zaakcentowane szerokimi lizenami (przypominającymi skarpy). Zachowany ceglany detal architektoniczny: profilowany gzyms kordonowy, profilowany gzyms koronujący (także w szczycie) odcinkowe nadproża okienne, ceglane parapety podokienne, pod oknami części środkowej płyciny. W szczycie na środku okulus w profilowanym obramieniu.
- Elewacja boczne zachodnia, z polami wydzielonymi lizenami. Prosty detal architektoniczny z cegły: gzyms kordonowy, duże okno zamknięte ceglanym lukiem odcinkowym.
- Elewacja boczna wschodnia z trzyosiową kondygnacją parteru i czteroosiową kondygnacją piętra, artykułowana na narożach lizenami. Gzyms z fryzem układanym ukośnie z cegły.
Mur wzdłuż ul. Waliców: ceglany, licowany cegłą. Artykułowany lizenami, pomiędzy którymi pola z blendami okiennymi. Miejscami wtórnie przebite prostokątne otwory okienne. Zachowany bogaty detal architektoniczny w cegle: lizeny, cokół, prosty gzyms kordonowy, gzyms koronujący z układanej dekoracyjnie cegły – w dolnej części wsparty na fryzie ząbkowanym (w formie niewielkich machikuł). Blendy okienne zakończone odcinkowym nadprożem zaakcentowanym pasem ceglanym. Nad wnękami okulusy. Na murze zachowane (celowo) ślady po kulach.
Mur został wykorzystany jako dolna kondygnacja nowego biurowca Aurum.

Autor tekstów i zdjęć: Michał Krasucki
KOMENTARZE UŻYTKOWNIKÓW
+ dodaj komentarz