Zespół elektrownii i zakładu naprawczego tramwajów miejskich

ul. Przyokopowa 28, Wola
    1905-1909
    Muzeum Powstania Warszawskiego

Budynki przy ul. Przyokopowej należą do jednych z najciekawszych i bezsprzecznie najlepiej zachowanych zespołów architektury przemysłowej na terenie Warszawy. Mimo znacznych przekształceń wnętrza i jego adaptacji do nowej funkcji elewacje i częściowo konstrukcja utrzymały zabytkowy charakter.

W skład historycznego zespołu wchodzą: hala kotłowni, budynek maszynowni, budynek mieszkalno-administracyjny, portiernia oraz mur.

Hala kotłowni: murowana z cegły ceramicznej, i bloczków cementowo-wapiennych, z elementami stalowej konstrukcji nośnej (kratownica widoczna od strony wschodniej), otynkowana. Na planie zbliżonym do kwadratu, jednokondygnacyjna od południa, dwukondygnacyjna od północy. Od zachodu przylegająca hala maszynowni. Nad budynkiem od wschodu wzniesiona nowa wieża.
Na elewacji północnej zachowany detal architektoniczny – m.in. profilowane gzymsy, wysokie okna zamknięte profilowanymi nadłuczami. W elewacji południowej wysokie okna przemysłowe zamknięte półkoliście, rozczłonkowane lizenami. Zachowane oryginalne okna – przemysłowe, o różnych rozmiarach. We wnętrzu zachowany jeden piec, konstrukcja dachowa.

Hala maszynowni: murowana z cegły ceramicznej, licowana cegłą. Budynek na planie prostokąta. Jedno i trójkondygnacyjny (trójkondygnacyjna hala połączona parterowymi łącznikami z trójkondygnacyjnymi „wieżami” z obu stron). Stropy o zróżnicowanej konstrukcji: stropodach wsparty na kratownicach ze świetlikami.
Zachowany bogaty ceglany detal architektoniczny nadający budynkowi neoromański charakter (tzw. styl burgowy): lizeny międzyokienne, profilowane gzymsy koronujące, okna zamknięte profilowanymi półkolistymi nadłuczami w formie archiwolt na konsolkach, fryzy arkadkowe pod gzymsem, podokienne pasy tynkowanych, ujętych arkadowo blend. Zachowane oryginalne okna przemysłowe wraz z okuciami – półkoliste.

Budynek mieszkalno-administracyjny: murowany z cegły, licowany cegłą. Na planie prostokąta, trójkondygnacyjny. Stropy drewniane, wzmacniane. Elewacje przekształcone w XX-leciu międzywojennym.

Portiernia: murowana z cegły ceramicznej, licowana cegłą. Parterowa, przekryta dwuspadowym dachem.

Mur: murowany z cegły ceramicznej. Rozczłonkowany słupami z dekoracyjnym gzymsem i tynkowanymi blendami.

Podczas adaptacji na cele muzealne część elewacji oczyszczono z natrysku tynkarskiego, dzięki czemu widoczne stało się wykończenie cegła licową.