Towarzystwo akcyjne Fabryk Metalowych „Norblin, Bracia Buch i T. Werner” (potem Walcownia Metali Warszawa)

ul. Żelazna 51, Wola
    1809, 1882
    Obecnie teren jest w rękach prywatnych, przewidziany jest do częściowej nowoczesnej zabudowy o charakterze usługowo-mieszkaniowym.

W skład zespołu, zajmującego dużą parcelę miedzy ulicami Żelazną, Łucką, Prostą, wchodzą budynki: domy mieszkalne od ul. Żelaznej, budynek administracyjny wraz z laboratorium, odlewnia, trzy hale, (warsztaty, kuźnia, tłocznia, trawialnia), budynek wykańczalni (trzy hale), budynek ciągalni, budynek hartowni, budynek magazynu surowców. Otoczony częściowo murem ceglanym.
Budynki fabryczne prezentują proste formy architektoniczne. Murowane z cegły ceramicznej, z prostym detalem architektonicznym (gzymsy, nadproża okienne), nakryte dachami dwuspadowymi, lub szedowymi. Pokryte papą. Na planie prostokąta., lub wieloboku. Parterowe. Po wojnie wstawiono nową więźbę dachową ze stalowej kraty, wymieniono stolarkę okienną na drewnianą, wielodzielną. Stolarka drzwiowa wymieniona na nową – prostą z desek. Posadzki w większości budynków betonowe lub z płyt stalowych.
W halach fabrycznych zachowało się ok. 80% dawnego wyposażenia zakładu. Park maszynowy jest ewenementem na skalę europejską.

Od ulicy Żelaznej domy mieszkalno-administracyjne piętrowe i dwupiętrowe (budynek na rogu Żelaznej i Łuckiej), otynkowane. Na rzutach prostokątów. Nakryte dachami dwuspadowym, czterospadowym i płaskim. Elewacje pozbawione dekoracji architektonicznej. We wnętrzach zachowane elementy detalu architektonicznego i wyposażenia: żeliwna spiralna klatka schodowa, balustrada schodów, terakota, oryginalna stolarka drzwiowa i okienna.