Fabryka Sprzętu Spawalniczego „Perun” S.A.

ul. Grochowska 301/305, Praga
    1909-1910/1913 r.
    obiekt użytkowany przez firmę „Perun”

Z pierwotnych zabudowań do naszych czasów dotrwały trzy: dwa budynki produkcyjne i jedna hala. Wszystkie murowane z cegły, nietynkowane. Elewacje budynków produkcyjnych potraktowane dekoracyjnie.
Hala od ulicy: na planie prostokąta. Dłuższe elewacje sześcioosiowe. Zachowany detal architektoniczny: zaakcentowane pasem cegieł nadproża okienne w formie łuku odcinkowego, kostkowy profilowany gzyms koronujący. Elewacje krótsze trójosiowe. Od strony ulicy elewacja całkowicie przekształcona – przesłonięta banerami reklamowymi.
Hala główna: elewacja dziewięcioosiowa. Zachowany detal architektoniczny: zaakcentowane pasem cegieł nadproża okienne w formie łuku odcinkowego, kostkowy profilowany gzyms koronujący. Elewacja krótsza – od strony ulicy – mocno przekształcona.
Hala przy zachodniej granicy działki: elewacja dziewięcioosiowa. Zachowany detal architektoniczny: zaakcentowane pasem cegieł nadproża okienne w formie łuku odcinkowego, kostkowy profilowany gzyms koronujący.
Na terenie znajdują się też późniejsze zabudowania z lat 30-tych.