Fabryka Maszyn Młyńskich

ul. Kłopotowskiego 11 (d. Szeroka), Praga
    1900 r.
    prywatny

W skład zespołu wchodzą cztery budynki: produkcyjno-administracyjny od ulicy, dwa budynki produkcyjne, stajnia z portiernią. Ustawione są w podkowę, z budynkiem biurowym w środku podkowy. Budynki murowane z cegły ceramicznej, otynkowane, ze stropami Kleina nad piwnicami, drewnianymi na pozostałych kondygnacjach.
Najciekawszy jest budynek produkcyjno-biurowy od ul. Kłopotowskiego. Podobnie jak inne powstał ok. 1900 r. Na planie prostokąta, dwukondygnacyjny, kryty trzyspadowym dachem. Murowany z cegły ceramicznej, otynkowany. Po obu stronach elewacji lizeny zakończone konsolami i sterczynkami. Nad profilowanym gzymsem koronującym trójkątny szczyt (przerwany) z eliptycznym oknem w polu i dekoracyjnymi literami z cynku z oznaczeniem numeru ulicy. Nad oknami odcinkowe łuki zakończone gzymsami. We wnętrzu zachowały Se żeliwne kolumny (na piętrze) i drewniane schody.
Po obu stronach budynku biurowego dwa budynki-skrzydła: z prawej strony portiernia i stajnia, z lewej produkcyjny. W obu elewacja z analogiczną dekoracją. Budynek portierni kilka lat temu bardzo niefortunnie nadbudowany o jedną kondygnację – nadbudowa z pustaków, nieotynkowana. W budynku zachodnim zachowane częściowo żeliwne kolumny.
Dziedziniec zamyka trójkondygnacyjny budynek produkcyjny na planie litery L (połączony z budynkiem portierni i stajni). Detal architektoniczny analogiczny jak w innych budynkach: odcinkowe nadłęcza okienne, profilowany gzyms koronujący.

Pomiędzy skrzydłami bocznymi, a budynkiem biurowo-produkcyjnym bramy z prętów metalowych z dekoracyjnymi szczytami. Przy bramach odbojniki w formie kuli (brak jednego).