Zakład Aparatów Miedzianych i Odlewnia Adolf Witt i syn

ul. Emilii Plater 9/11 (d. Leopoldyny), Śródmieście
    ok. 1893 - 1900 r.
    prywatny / usługi

Główny budynek jest piętrowy, podpiwniczony, na planie wydłużonego prostokąta. Nakryty dachem dwuspadowym. Murowany z cegły ceramicznej, nieotynkowany. Ze stropami typu Kleina. W szczycie od strony południowej wysoki komin z dekoracyjnym kostkowym gzymsem i architektonicznym zwieńczeniem w postaci arkadowych niszy. Elewacja wschodnia ośmioosiowa, z przejazdem bramnym w szóstej osi; elewacja zachodnia dziewięcioosiowa. Detal architektoniczny charakterystyczny dla architektury przemysłowej końca XIX w.: cokół, kordonowy gzyms z ukośnie układanych cegieł, dekoracyjny gzyms koronujący z fryzem arkadkowym. Okna czterodzielne, ze ślemieniem, zamknięte łukiem odcinkowym. Nadproża zaakcentowane pasami muru. W dawnej fabryce zachowały się drewniane okna z okuciami, drzwi płycinowe oraz metalowe, ogniotrwałe schody z drewnianą tralkową balustradą, ażurowe żeliwne schody do piwnic. Na kominie metalowe litery – inicjały A.W.
 Od wschodu i zachodu do budynku głównego przylegają przybudówki. Od północnego wschodu piętrowe skrzydło.