Podstacja elektryczna (trafostacja)

ul. Mińska 46 (dz. ew. nr 30, obręb 3-02-06), Praga
    1929 r.
    państwowy

Działka zabudowana jest budynkiem rozdzielni od wschodu i mieszkalno-biurowym od zachodu. Od ulicy niewielki dziedziniec odgradza brama i ogrodzenie.

Budynek rozdzielni murowany, otynkowany. Parterowy, z dachem jednospadowym (krytym papą) osłoniętym attyką. W części dachu trzy nadbudówki. Elewacja od strony ulicy dwukondygnacyjna, trójosiowa, układem nawiązująca do podziału łuku triumfalnego. Pola wydzielone lizenami, ściana zwieńczona jest szerokim gzymsem, w rzeczywistości attyką kryjącą jednospadowy dach. Dwa skrajne pola wydzielone przez płytkie półkoliste nisze, w osi środkowej wejście, nad nim wydatny gzyms i płycina z datą: 1929. W podobnym stylu została zaprojektowana późniejsza część mieszkalna znajdująca się przy zachodniej granicy posesji. W części parterowa, od południa z piętrową wieżą. W wieży z obu stron duże półkoliste okna termalne.

Mur od strony ulicy zakończony przy bramie z obu stron słupkami, na których betonowe sterczyny w formie kul.