Fabryka Cukrów i Czekolady „Franboli”

ul. Śnieżna 3/4, Praga
    1922 r.
    brak danych

Zabudowania są usytuowane po obu stronach króciutkiej ul. Śnieżnej. Od strony ul. Grodzieńskiej, po stronie południowo-zachodniej ul. Śnieżnej znajdują się zabudowania samej fabryki słodyczy, zaś naprzeciwko dawny budynek biurowo-mieszkalny.

Zabudowania fabryczne: parterowy budynek produkcyjny stojący w linii ul. Grodzieńskiej (nakryty dachem kopertowym), w podwórzu od strony ul. Radzymińskiej piętrowy budynek produkcyjny (być może wozownia) z zachowanymi reliktami architektonciznego detalu ceglanego. Pomiędzy nimi trzypiętrowy łącznik (ostatnie piętro dobudowane) – oficyna, urozmaicona kilkoma murowanymi aneksami i kominami, z ceglanymi lizenami jako podziałami architektonicznymi. Budynki produkcyjne bez cech stylowych, otynkowane. W budynku Podziały okienne i drzwiowe wielokrotnie przemurowywane.

Budynek biurowo-mieszkalny: piętrowy, jedenastoosiowy, z dachem dwuspadowym krytym blachodachówką (dawniej dachówką). Wskutek docieplenia zatarty dawny detal architektoniczny z próbą jego odtworzenia warstwie ocieplającej. Parter budynku z pasowym boniowaniem. Kondygnacje oddzielone prostym gzymsem kordonowym. Powyżej, w drugiej kondygnacji artykulacja pilastrami wyznaczającymi pola okienne. Na szczycie ustawiony asymetryczny, niski fronton. Wtórna stolarka okienna i drzwiowa, brak oryginalnego wyposażenia.