Zakład Wyrobów Mechanicznych Gustawa Pulsta / Fabryka Kas Pancernych Stalobetonowych „Stanisław Zwierzchowski i Synowie”

ul. Strzelecka 30/32, Praga
    ok. 1910 r.
    obiekt użytkowany / spółdzielczy

Teren posesji zabudowany jest budynkami hali głównej, magazynów i portierni. Budynki okalają niewielki wybetonowany dziedziniec, na który wjazd przez dwuskrzydłową bramę od strony ulicy.

Hala: na planie prostokąta, dwukondygnacyjna, niepodpiwniczona. W dolnej kondygnacji układ trójnawowy, w drugiej wtórny podział na dwa trakty. Ściany hali są murowane z cegły ceramicznej, nieotynkowane; stropy drewniane belkowe wsparte na drewnianych, wzmocnionych stalowymi profilami słupach. Więźba drewniana, dach dwuspadowy (częściowo pogrążony), kryty papą. Posadzka betonowa na parterze, na piętrze z desek.

Elewacja frontowa z dwiema ścianami szczytowymi (dach pogrążony): trójosiowa, gdzie szczyty nad skrajnymi polami, nad osią środkową trójkątny szczyt. W osi środkowej po bokach lizeny zwieńczone ceglanymi sterczynami. Przez kondygnacje przebiegają gzymsy międzykondygnacyjne z ukośnie układanych cegieł. Gzyms koronujący z ukośnie układanej cegły, wieńczący szczyty. W osiach bocznych na obu kondygnacjach okna zamknięte odcinkowym łukiem zaakcentowanym ceglanymi klińcami, w soi środkowej na dole szerokie drzwi dwuskrzydłowe, w górnej kondygnacji podwójne okno z prostym stalowym nadprożem. W trójkątnym szczycie okulus.

We wnętrzach zachowały się fragmenty dawnego wyposażenia, m.in. stalowa klatka schodowa z balustradą z kutych prętów. Okna oryginalne, stalowe, wielopodziałowe, ze szprotami.

Magazyny: na planie prostokąta, parterowe, niepodpiwniczone, o jednotraktowym układzie wnętrz. Ściany murowane z pustaków. Dach jednospadowy na więźnie z kratownicy. Bez cech stylowych.

Portiernia: na planie prostokąta, parterowe, niepodpiwniczone, o jednotraktowym układzie wnętrz. Ściany murowane z pustaków. Dach jednospadowy na więźnie z kratownicy. Bez cech stylowych.