Firma brązownicza Schiffersa/Warszawska Fabryka Trykotaży

ul. Chłodna 27, Wola
    1820-30/1907/1957
    prywatny, obiekt użytkowany

Kamienica została najprawdopodobniej zbudowana w latach 1820-30. Zniszczona w trakcie wojny, odbudowana w 1957 r. Klasycystyczna, na planie prostokąta, ustawiona dłuższym bokiem do ulicy. Murowana z cegły ceramicznej, otynkowana, nakryta  dwuspadowym dachem. W elewacji frontowej na środku 5-osiowy ryzalit. Dolna kondygnacja dekorowana pasowym boniowaniem w tynku. Na osi środkowej umieszczony przejazd bramny zamknięty łukiem koszowym. Otwory okienne proste, okna wielopodziałowe, drewniane. Kondygnacje oddzielone gzymsem kordonowym i pasem muru, w którym płyciny pod oknami piętra. W drugiej kondygnacji otwory okienne proste zakończone gzymsami nadokiennymi. Trzy okna środkowe zamknięte trójkątnymi naczółkami. Pomiędzy nimi dwie płaskorzeźby w kształcie medalionów. Okna analogiczne jak na parterze. Ryzalit zwieńczony jest ścianką attykową, w osiach skrajnych z połówkami tralek w płycinach. Nad trzema środkowymi osiami trójkątny naczółek z okulusem w tympanonie.