Odlewnia Żelaza i Metali Ambrożewicza

ul. Kolejowa 56, Wola
    1904 r.
    obiekt użytkowany

W zespole znajdują się dwie odlewnie, oficyny gospodarcze i najstarszy bud. biurowo-produkcyjny.

Odlewnia zachodnia.: z 1904 r. Na planie wydłużonego prostokąta. Murowana z cegły, ceramicznej, częściowo licowana cegła, częściowo tynkowana (od ulicy). Parterowa hala z dwuspadowym dachem. Fasada od ulicy jest rozczłonkowana lizenami, pomiędzy którymi (ob. zamurowane) okna zamknięte prosto. Ponad II kondygnacją fasady attyka ze sterczynami w miejscu lizen. Wewnątrz hali zachowana żeliwna kolumienka wspierająca strop. Elewacja od strony zachodniej licowana cegłą, z zachowanym ceglanym detalem architektonicznym.

Odlewnia wschodnia: z 1912 r. Na planie wydłużonego prostokąta, usytuowana szczytem do ulicy. Murowana z czerwonej cegły. Wewnątrz jednoprzestrzenna hala pierwotnie nakryta szklanym dachem. Elewacja od ulicy 4-osiowa, licowana cegłą. W dwóch środkowych osiach wysokie okna zamknięte półkoliście (ob. zamurowane). Ponad kondygnacją ścianka attykowa skrywająca dach. Ściana rozczłonkowana lizenami i urozmaicona gzymsem. W ściance attykowej, w płycinie, wypisane metalowymi literami nazwisko właściciela i data powstania.

Inne budynki na terenie posesji zostały znacznie przekształcone w latach powojennych i nie wykazują obecnie znaczących wartości zabytkowych, ani architektonicznych.