Fabryka Wyrobów Metalowych Wacław Czajkowski i S-ka.

ul. Młynarska 33, Wola
    1924 r.
    obiekt użytkowany

Od ul. młynarskiej ustawiony frontem budynek na planie wydłużonego prostokąta. Piętrowy, w części biurowej (od zachodu) nad bramą przejazdową trójkondygnacyjny z niskim drugim piętrem (rodzaj mezzanina). Murowany z cegły ceramicznej, licowany cegłą (ob. pomalowaną farbą na czerwono). Elewacja części biurowej 3-osiowa, z gzymsami kordonowym i koronującym, nad którym ścianka attykowa (dawniej ze sterczynami). Pierwotnie okna skrzynkowe, wielopodzialowe, obecnie nowe, z wtórnymi podziałami. Otwory okienne zamknięte prostym nadprożem. Część produkcyjna (wschodnia) 6-osiowa. Gzymsy kordonowy i koronujący wspólne z częścią produkcyjną. Elewacja rozczłonkowana lizenami, między którymi zapełniające całe pole okna w kratownicy metalowej. Nad gzymsem koronującym ścianka attykowa (niegdyś ze sterczynami). W środku jednoprzestrzenna hala.

Od północy, przy wschodniej granicy posesji, przylegająca wydłużona oficyna.

Pierwotnie budynek od ulicy odgrodzony murem z bramą (nad którą ażurowy szyld) – obecnie bez ogrodzenia.